Енергийната криза и културния сектор

10.10.2022

Енергийната криза, през която преминава Европа, не подмина и културния сектор, поради което Мрежата на европейските музейни организации (NEMO) публикува първия мапинг за ефекта от повишените цени върху музейните организации на континента. На фокус в изследването са 16 държави, предимно от Централна и Западна Европа.

Мапингът е резултат от тревогата на сектора, че през есента и зимата предстоят безпрецедентни трудности за музейните организации, които вече две години се борят с последствията от Ковид 19 -мерките и по-малкия брой публика, а за повечето от тях за инвестиции в нова енергийна инфраструктура и енергийна ефективност и дума не може да става. Прогнозите в сферата на музейната работа са за нови ограничения в работното време, с оглед спестяване на разходи за енергия, а дори и затваряне изцяло на музеи. На този фон NEMO призовава взимащите решения да увеличат оперативния бюджет на музейните организации както и да обособят отделен фонд за подобряване на тяхната енергийна ефективност.

Повече за инициативата можете да научите от статията в рубриката ни #културниполитики.

снимка: Pixabay

#културниполитики e съвместна рубрика на Културна фондация А25 и Информационния портал за НПО. Нейната цел е да представя ключови решения, процеси и политики от България и света, от значение не само за професионалистите в сектора, но и за благоденствието на всички нас като граждани.

През 2022 г. рубриката #културниполитики се осъществява по проект „А25/2022“, финансиран по програма „Едногодишен грант 2021″ на Национален фонд „Култура“
.

лого на НФК