Затваряш или се разрастваш – галерии, които поемат риск

17.10.2022

Насред икономическа и политическа криза, когато много културни организации се стремят да свият разходите си, като намалят състава си, пространствата, които използват и други административни разходи, в Лондон се забелязва друг феномен. Само за няколко седмици малки и средни галерии на пръв поглед увеличават разходите, като се местят от периферни райони в Централен Лондон. Във Фицровия, един от най-скъпите квартали, за броени дни се установяват над 10 галерии, като се комбинират помежду си и започват да делят големи общи пространства. Не липсват и примери като „PM/AM“, който се премества на новата централна локация, в триетажна сграда, предлагайки традиционна галерия, лоби и студио за печат. На 14 септември пък, в Мейфеър, галерии „Grimm”, които имат представителства в Амстердам и Ню Йорк, отварят за първи път в Централен Лондон. На по-голям брой галерийни пространства се радват също Сохо и Нотинг Хил.

Дали ще фалират или ще се разраснат можете да научите от статията в рубриката ни #културниполитики.

снимка:  Indigo + Madder 

#културниполитики e съвместна рубрика на Културна фондация А25 и Информационния портал за НПО. Нейната цел е да представя ключови решения, процеси и политики от България и света, от значение не само за професионалистите в сектора, но и за благоденствието на всички нас като граждани.

През 2022 г. рубриката #културниполитики се осъществява по проект „А25/2022“, финансиран по програма „Едногодишен грант 2021″ на Национален фонд „Култура“
.

лого на НФК