Как пандемията се отрази върху кражбите на културно съдържание според Интерпол

16.02.2022

Международната организация на криминалната полиция, по-позната като Интерпол, е междуправителствена организация, в която членуват 195 държави. Интерпол поддържа единствената международна база данни, съдържаща верифицирана полицейска информация за липсващи произведения на изкуството, до която всеки гражданин може да получи достъп.

В края на 2021 г. организацията публикува първото цялостно проучване, анализиращо тенденциите в кражбите на културни ценности по време на пандемията. То стъпва върху данни от 72 държави-членки на организацията, а повече за основните изводи от него разказваме в новата публикация от съвместната ни рубрика с Информационния портал за НПО в България – #културниниполитики 2022. Може да я прочетете я тук.

Снимка: Interpol.int

#културниполитики e съвместна рубрика на Културна фондация А25 и Информационния портал за НПО. Нейната цел е да представя ключови решения, процеси и политики от България и света, от значение не само за професионалистите в сектора, но и за благоденствието на всички нас като граждани.

През 2022 г. рубриката #културниполитики се осъществява по проект „А25/2022“, финансиран по програма „Едногодишен грант 2021″ на Национален фонд „Култура“.

лого на НФК