Приоритети на чешкото председателство в областта на културата

19.09.2022

автор: Демна Димитрова

От 01 юли 2022 г. Чехия пое ротационното председателство на Съвета на ЕС за втори път, откакто страната е приета в съюза. В първата част от годината държавата председател бе Франция (повече за приоритетие на нейното председателство може да прочетете в първия текст за годината от рубриката #културниполитики, достъпен тук.)

Представените приоритети до края на декември са свързани с войната в Украйна; управлението на бежанската криза и следвоенното възстановяване на Украйна; енергийната сигурност; укрепването на отбранителните способности на Европа и сигурността в киберпространството; стратегическата устойчивост на европейската икономика; устойчивостта на демократичните институции.

В този особено турбулентен контекст, включително вътрешнополитически за Чехия, много по-ограничено е публичното внимание към културните приоритети по време на председателството на страната. Традиционно шестмесечното оглавяване на Съвета на ЕС е съпътствано от множество събития в съответната страна членка и в Брюксел. В програмата на Чехия това включва 14 официални и над сто артистични събития, които ще се проведат в 45 града.

Повече за нея можете да научите от статията в рубриката ни #културниполитики.

Снимки: Official Flick account of the Czech presidency of the Council of the European Union, от официалното откриване на председателството, както и от инсталацията The Flower Union и от изложбата Power(less), която ще бъде до 6 ноември в DOX Centre for Contemporary Art в Прага.

#културниполитики e съвместна рубрика на Културна фондация А25 и Информационния портал за НПО. Нейната цел е да представя ключови решения, процеси и политики от България и света, от значение не само за професионалистите в сектора, но и за благоденствието на всички нас като граждани.

През 2022 г. рубриката #културниполитики се осъществява по проект „А25/2022“, финансиран по програма „Едногодишен грант 2021″ на Национален фонд „Култура“
.

лого на НФК