Trizavisim – 8th edition for contemporary dance, perfomance and installations

06.11.2017

На 10 ноември от 19:30 часа в Derida Dance Center любителите на съвременния танц, пърформанс и инсталации могат да се насладят на тройна доза от предпочитаното сценично изкуство с Осмото издание на три3ависим. Зад тази интригуваща игра на думи седи една постоянстваща инициатива, която от 2009 г. насам неуморно захранва сценичния живот с три нови проекта всяка година. Отличителното при нея е, че миналогодишните победители избират артистите, чиито идеи да бъдат осъществени в следващото издание. А възможността да ги видите за пръв път и накуп е само в премиерната вечер. След това всяко произведение продължава да се развива и играе самостоятелно.

През 2017 г. зрителите ще имат възможността да видят работите на Христо Ушев, Филип Миланов и Стефания Георгиева. Програмата ще започне с физическия пърформанс „Mindfuck” (физически пърформанс наХристо Ушев, Васил Зелямов, Цвета Дойчева), чиято отправна точка е невъзможността на съвременния човек да спре и успокои своя ум. Има ли излизане от капана на собственото съзнание и заблудите, които то произвежда ще узнаят само зрителите в залата.

 

 

Ще последва танцовият проект „Празнота“ (идея, хореография и изпълнение – Филип Миланов и Валери Миленков), който ще се опита да потърси път за индивида, отвъд стягащите норми на обществото. Неговите автори обръщат внимание на възможността за съществуване извън правилата, стандартите и социалната натовареност на съвремието. 

 

Вечерта ще завърши със „Студ“ (хореограф – Стафания Георгиева), една работа, създадена по мотиви от разкази на оцелелите от Трудововъзпитателните лагери в България по времето на комунизма. Стъпвайки на тази основа, изпълнението разглежда темата за отчуждението, самотата и жестокостта, но също така и за волята, желанието за спасение и преодоляването на страховете. 

 

И тъй като осмото издание на три3ависим неминуемо ще провокира много въпроси, веднага след трите изпълнения публиката е поканена да остане за приятелски разговор с артистите. Модератор: Кристиян Бакалов

„три3ависим“ е дългосрочна инициатива на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства (ГСИИ) към САБ, която обединява професионалисти, работещи в сферата на съвременния танц, пърформанс и инсталации. От 2012 г. „три3ависим“ се провежда съвместно с Културна фондация А25.

три3ависим 2017 е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Програма „Култура“ на Столична община. Проектът се осъществява в рамките на резидентската програма на Център за съвременен танц Derida Dance Center, включена в календара на културните събития на Столична община.

 

Снимки: Михаил Георгиев/ notastudio

Медиен партньор: LoveTheater.bg

***

 

„MINDFUCK”

Физически пърформанс на: Христо Ушев, Васил Зелямов, Цвета Дойчева

Аудио-визуална среда: Любомир Икономов

 

„Празнота“

Идея и хореография: Филип Миланов и Валери Миленков

Изпълнение: Филип Миланов и Валери Миленков

Музика: Станислав Генадиев

Сценография и костюми:  Силвана Илиева

 

„СТУД”

Хореограф: Стефания Георгиева

Музика: Добромир Кисьов и Константин Кучев

Участват: Братан Братанов, Калина Георгиева, Миролюба Петрова, Неделя Ганчева, Николай Райчев, Пламена Пенчева, Цвета Дойчева