Мери си приказките, или как се работи под политическо напрежение

15.08.2022

Дългосрочни тенденции в културния сектор и в българските медии, вкл. последният избор за директор на националната телевизия от лятото на настоящата година, ни дават повод да си зададем този въпрос, а за да си отговорим на него, се оглеждаме наоколо и осъзнаваме още по-добре актуалността му. Темата е повдигната съвсем от упор по време на 31-та годишна среща на изданията за култура, организирана от сп. Eurozine, което заедно със специалните си гости дебатира тактиките и прилагането на професионалните стандарти в среда на натиск.

Четирима са участниците във форума, провел се през месец юли т.г.: Лукаш Фила (Словакия), директор на една от най-известните независими онлайн медии Denník N., създадена с общите усилия на още 50 колеги журналисти; Андреаш Фьолдеш, от Будапеща, в момента съосновател на Telex.hu, след като през лятото напуска, заедно с 90 свои колеги медийната група на Index.hu.; Анна Ленгел, драматург и преводач, директор на единствения документален театър в Унгария, гост-лектор в университета за театър и кино; Борис Везяк, философ и преподавател във факултета по изкуства в Университета в Марибор, Словения. Те представят своите модели на индивидуален и институционален отговор на политическото вмешателство в работата им на журналисти, академични хора и артисти.

Повече за дебата можете да научите от статията в рубриката ни #културниполитики.

Снимка: Pixabay

#културниполитики e съвместна рубрика на Културна фондация А25 и Информационния портал за НПО. Нейната цел е да представя ключови решения, процеси и политики от България и света, от значение не само за професионалистите в сектора, но и за благоденствието на всички нас като граждани.

През 2022 г. рубриката #културниполитики се осъществява по проект „А25/2022“, финансиран по програма „Едногодишен грант 2021″ на Национален фонд „Култура“
.

лого на НФК