Кампанията „Зелени калкани” пристига в Русе

08.08.2015

На 8 август в Русе екипът на кампанията „Зелени калкани“ ще изрисува с графит стената на ПГСАГ „Пеньо Пенев“, напомняйки на града за уникалните животни и растенията в региона. В съботния ден, освен че ще бъде завършена „многоетажната“ рисунка на артистите от „140идеи“, ще се състои и образователна програма за деца и възрастни, в рамките на която всички те ще научат повече за морския орел, къдроглавия пеликан и още много прелюбопитни, но малко познати птици, живеещи по река Дунав. Местата в образователната програма са ограничени, затова се препоръчва предварително записване на: greenmuralsproject@gmail.com (subject: Русе 2015).

 

Със средствата на визуалното изкуство екипът на „Зелени калкани“ насочва вниманието на най-малките жители на града и техните родители, отговорни за бъдещото хармонично съществуване между човека и природата.

 
От 20 юли – 1 август кампанията “Зелени калкани” се случи в София и Враца . Какво бе посланието на художниците в двата града, как изглежда то и как преминаха работилниците можете да разберете тук: https://www.facebook.com/GreenMurals

 

Широкоформатните художествени изображения върху обществени сгради са нещо сравнително ново за градската среда в България, но са успешен международен модел за насочване на внимание към обществени значими проблеми. Те комбинират еко-социални послания с оживяването на градската среда и се възприемат като забележителности, които наред с това дават живот и продължителен дебат по важните теми.

 

През месеците юли и август ще бъдат изрисувани общо 5 училищни стени в 5 различни града в България, като техните местни жители – възрастни и деца – са поканени да участват в работилници и разговори по местни екологични проблеми. Това се случва в София, Враца, Русе, Бургас и Благоевград.  Актуална информация за развитието на проекта може да намерите във фейсбук на https://www.facebook.com/GreenMurals

 

“Зелени калкани” е инициатива на фондация “За Оборище” и се изпълнява в партньорство с Българско дружество за защита на птиците, Сдружение за дива природа “Балкани” и Норвежки институт за изследване на природата, както и със съдействието на магазин за бои Benjamin Moore Bulgaria, сладкарско ателие VanillaKitchen и графити магазин TripHouse. Медийни партньори на проекта са: Радио JazzFM, списание за графити иградска култура Graffiti.bg, както и мрежата за корпоративна социална отговорност CSR България.  Целта на проекта е да предизвика разговор за екологични и актуални теми, свързани със защитените видове и опазването на екосистемите

 

Артистите, които правят рисуването върху сградите възможно, вече познавате от инициативите: за спасяването на царския орел, чиито лик се появи на фасадата на 32 СОУ в гр. София (2012): https://www.youtube.com/watch?v=oQaMa62q8-M; „Да обикнем кафявата мечка”, която бе изрисувана на стената на 23 СОУ в София (2013): https://vimeo.com/76173923; от проекта „Баланс” на фасадата на 97 СОУ в София, насочващ вниманието върху изчезването на пчелите  (2013), както и още няколко графити-акции в Хасково и Шабла.

 

Проектът „Зелени калкани” се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИК 2009 – 2014.

 

С подкрепата на Benjamin Moore Bulgaria:  www.benjaminmoore.bg       

 

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация „ За Оборище“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.