Как пандемията се отрази на културното ни потребление и какво следва от това

Градски площад-култура и архитектура
29.08.2021

Избухването на пандемията, причинена от разпространението на вируса COVID-19 и вълнообразно въведените мерки за справяне с нея по цял свят от края на февруари 2020 г. насам, включващи режим на извънредно положение в много държави, наложително оставане вкъщи, физическа дистанция и други санитарни рестрикции, преобърна всички сфери на живота, включително нуждите от досег с културно съдържание на гражданите и начините за „набавянето“ му.

С просто око е видимо, че най-осезаемите промени от гледна точка на публиката, дойдоха от „преместването“ на голяма част от културния живот онлайн и настъпилите промени в начина на мислене за събитията на живо. Но екипът на Националния институт за културни изследвания и обучение на Румъния е убеден, че е много важно да се вникне далеч по-надълбоко и  културните практики по време на пандемията да бъдат внимателно документирани, за да се отчетат тенденциите в тях, защото те дават важна информация, въз основа на която могат да се направят прогнозни анализи. С това намерение Институтът публикува своето първо изследване върху „Тенденции в културното потребление по време на пандемията“, анализиращо периода от юни до декември 2020 г. в Румъния.

Повече за него можете да прочетете тук, в новия текст на съвместната ни рубрика с Информационния портал за НПО в България #културниполитики.

Снимка Dan Novac from Pixabay 

Logo na Stolichna obshtina

Проектът #културниполитики се осъщестява с подкрепата на Столична община.