Как реагира европейският културен сектор на войната в Украйна

23.03.2022

Създаване на фондове и финансова подкрепа за съществуващите механизми, позволяваща да не се прекъсват културните връзките и възможностите за сътрудничество с украинските колеги, както и с гражданите на Руската федерация, застанали срещу войната, както и опазване на културно-историческото наследство на Украйна са само част от конкретните искания на европейския културен сектор, посочени във вълната от декларации, осъждащи руската военна инвазия в Украйна, публикувани скоро след началото ѝ.

В новия текст от съвместната ни рубрика с НПО портал#културниполитики – обобщаваме част от първите реакции на водещите европейски културни организации и мрежи, както и на българския културен сектор. Повече може да прочетете тук.

Снимка: Pixabay

#културниполитики e съвместна рубрика на Културна фондация А25 и Информационния портал за НПО. Нейната цел е да представя ключови решения, процеси и политики от България и света, от значение не само за професионалистите в сектора, но и за благоденствието на всички нас като граждани.

През 2022 г. рубриката #културниполитики се осъществява по проект „А25/2022“, финансиран по програма „Едногодишен грант 2021″ на Национален фонд „Култура“.

лого на НФК