10. Antistatic: Start of the Romantic Edition!

14.05.2017

 

На 12 май (петък) започва 10-тото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“. В продължение на 10 дни на 7 места в София ни очакват 16 наелектризиращи събития в различен формат и мащаб. Артистичната програма представя 7 пърформанса на реномирани артисти от България, Сърбия, Австрия, Франция, Полша, Германия, Израел и Япония. За ежедневните къси съединения се грижи богата съпътстваща програма, съставена от уъркшопи за професионалисти и любители, интригуващи лекции и предизвикващи сърцебиене партита. И всичко това е с траещ романтичен привкус, какъвто го разбира съвременното сценично изкуство: позволяващ дълбока интимна близост, но без да задължава.

Така например и през 2017 г. артистите и зрители продължават да имат възможност да „загреят“ заедно преди повечето представления. Warm Up подходът е уникално решение на „Антистатик“, което доказано работи и помага за неусетното, съвместно навлизане в сценичния свят. Формулата му предвижда артистите да посрещнат публиката предварително и да я въведат чрез избрани фрагменти от работата си. Програмата на Warm Up сесиите вече е публикувана, а входът за тях е свободен. И понеже истински добрите срещи не приключват отведнъж, след пърформансите „Антистатик“ отваря пространство за приятелски разговор с гостите, в което неудобни въпроси няма.

Споменавайки гости трябва да добавим, че за десетото издание на Антистатик като стипендианти на фестивала пристигат участници от Сърбия, Македония,Румъния, Унгаря, Египет и САЩ.

Романтичният нощен ритъм на фестивала пък ще бъде поддържан от тематични партита. Композиторът-експериментатор Емилиян Гацов-Елби, чиято авторска музика познаваме от множество представления през последните години, е подготвил специален романтичен плейлист за откриващото парти на фестивала на 13 май от 21:30 часа в Red Cafe Beati, Център за култура и дебат „Червената къща“. Той обещава да бъде „сапунена опера за ушите, танцувални химни на една вече изгубена от експерименти емоция, от която тялото ще се движи по-романтично“.

За да се погрижи за романтичния тонус на „Антистатик“, специално от Скопие пристига и едно от най-свежите открития на клубната сцена в Македония и на Балканите – DJ Виолета Качакова. На 19 май от 22:00 часа в Supa Star (бул. „Дондуков“ 17) тя ще ни пренесе в антистатично състояние на тялото и ума със силна селекция от танцувална музика.

Входът и за двете партита е свободен и включва романтичен комплимент.

И ако досега „Антистатик“ е представил на софийската публика повече от 90 представления на едни от най-иновативните и значими танцови артисти на българската и международна сцена, то с 10. Антистатик: Романтично издание броят им надхвърля 100. Така че ще бъде не просто романтично, но и емблематично. Затова не го пропускайте.

Антистатик 2017 се организира от: Брейн Стор Проджект, Асоциация Информбюро и Център за култура и дебат “Червената къща”.

Антистатик 2017 се реализира в партньорство с:
• Календар на културните събития на Столична община 2017;
Гьоте-институт България;
• Театроскоп, в рамките на FranceDanse Orient-Express, (Театроскоп е програма, лансирана от Френския институт, Министерството на културата и комуникацията и Министерството на външните работи и международното развитие на Франция);
• Nationales Performance Netz (NPN) – Фонд за международно разпространение на танцови проекти със средства на Федералното министерство за култура и медии по решение на немския парламент, Германия;
• Министерство на културата на РБ България;
• INTPA – Международна мрежа за танц и пърформанс – Танцквартир Виена, Австрия, финансирана от Австрийското правителство;
• Посолство на Израел в България;
• Платформа Aerowaves, подкрепена от програма „Творческа Европа“ и представлявана в България от Derida Dance Center;
• НДК и ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, в рамките на програма „Мигриращо тяло“, финансирана от СП „Култура“ на СО за 2017;
• Младежки театър „Николай Бинев“;
Галерия „Етюд”.

Повече за фестивала можете да научите на antistaticfestival.org, както и на страницата ни във Фейсбук facebook.com/Antistaticfest.

Медийни партньори на фестивала са телевизия BulgariaONAIR; Портал за  култура, изкуство и общество „Култура“; лайфстайл платформата Vibes.bg; медийна компания „Нетинфо” и vesti.bg; интернет портал dir.bg и онлайн пространство за култура https://impressio.dir.bg; уеб списание Madame Bulgaria.