Защо образованието по изкуства е важно в училище и в живота

Дете рисува с пастели-изкуства-в-училище
13.09.2021
Въпреки че ролята на изкуствата и културата в образователния процес е един от феномените, за които в световен мащаб се говори и действа отдавна, в България тя все още е твърде крехка и има нужда да се доказва като задължителен елемент от образователната програма, а не просто като час за отмора от „сериозните предмети“. Част от необходимата аргументация за преодоляване на тази ощетяваща концепция намираме в рубриката „Обратно на училище“ на Националния фонд за изкуствата на САЩ. Фондът всъщност е агенция към Федералното правителство, която се финансира от държавния бюджет и от дарения на частни спонсори и ежегодно, на проектен принцип, финансира организации от различен мащаб и сфери на културата, като на практика е и най-важният източник на средства за тях.
На днешния 15 септември Фондът публикува поредица материали, доказващи, че изкуствата и културата в училище формират креативното мислене на децата, тяхното гражданско поведение и отговорност, както и умението им да решават проблеми.
Повече за тях можете да прочетете тук, в новия текст на съвместната ни рубрика с Информационния портал за НПО в България #културниполитики.
Снимка: Pixabay 

Logo na Stolichna obshtina

Проектът #културниполитики се осъщестява с подкрепата на Столична община.