На музей… с направление от лекар

posetitel-v-muzei-za-syvremenno-izkustvo
04.10.2021

„Необичайните времена изискват необичайни мерки“ се превърна в често звучащ рефрен в дългогодишната ситуацията на пандемия, в която света заживя. Отвъд най-преките и трагични щети, които разпространението на коронавируса нанесе, във времето започнаха да изплуват и вторичните ефекти на здравната криза, засягащи различни части на телата и обществата ни. Водещи организации като СЗО предупреждават за рисковете, свързани в влошеното психично здраве на гражданите и разработват различни инструменти с препоръки към отделните социални групи, вариращи от деца от възрастни хора.

На този фон в Брюксел се тества една „необичайна мярка“: лекарите от една от най-големите болници в града, „Бругман“, ще имат право да изписват терапия от 5 безплатни посещения на музеи на своите пациенти, страдащи от стрес и тревожност, в резултат от пандемията. Инициативата е част от тримесечно пилотно изследване по идея на общинската съветничка Делфин Уба, целящо да спомогне за подобряване на влошеното психическото здраве на гражданите в резултат на COVID-19.

Повече за идеята разказваме тук, в новия текст на съвместната ни рубрика с Информационния портал за НПО в България #културниполитики.

Снимка: StockSnap and espeis from Pixabay.

Logo na Stolichna obshtina

Проектът #културниполитики се осъщестява с подкрепата на Столична община.