@Зелени калкани

17.03.2016

Форум за укрепване на гражданското съзнание, така необходимо при вземането на политически и граждански решения 

17 март 2016 г., от 14:00 ч.
 
в Лаборатория за градски дизайн на Сдружение „Трансформатори”
(в двора на новата сграда на УАСГ, гр. София)

 

На 17 март 2016 г., четвъртък, в София ще се състои международният еко форум „Зелени калкани”. За ден представители на неправителствени организации, артисти, еколози и журналисти ще обсъдят възможностите за междусекторни сътрудничества между съвременното изкуство, екологията и образованието; ролята на градската среда в съвременната еко система; и формирането на гражданско съзнание и екологична чувствителност като път към по-„здрав” свят и красива природа.
 
Специален гост на събитието ще бъде Мириам ван Далум, експерт-еколог на Норвежкия институт за изследване на природата.

Към събитието ще се включат още Каридад Мартинез и Хосе Мануел Луна от Inercia Digital S.L. Гостите от Испания ще представят някои курсове, които създават, за да адресират специфичните нужди на свои клиенти от малки и средни предприятия и предприемачи в областта на електронния бизнес, уеб-предприемачеството и он лайн ученето.
 
По време на форума ще се състои премиерата на късометражния филм „Зелени калкани”. Той документира моменти от едноименния проект „Зелени калкани”, който през 2016 г. преобрази 5 училищни стени в София, Враца, Русе, Бургас и Благоевград. Цел на проекта бе със средствата на визуалното изкуство да привлече вниманието и повиши екологичната грамотност на най-малките жители на града и техните родители, отговорни за бъдещото хармонично съществуване между човека и природата.
 
Форумът е място за обмяна на идеи и международни практики за опазване на околната среда, използвайки средствата на изкуството и културата.
 
“Зелени калкани” е инициатива на фондация “За Оборище” и графити екипа на 140ideas (yeto, teleto, JRMN) & Glow и се изпълнява в партньорство с Българско дружество за защита на птиците, Сдружение за дива природа “Балкани” и Норвежки институт за изследване на природата. Медийни партньори на проекта са: Радио Jazz FM, списание за графити и градска култура Graffiti.bg, както и мрежата за корпоративна социална отговорност CSR България.
 
Актуална информация за развитието на проекта може да намерите във фейсбук на https://www.facebook.com/GreenMurals
 
С подкрепата на Benjamin Moore Bulgaria: www.benjaminmoore.bg 
 

Проектът „Зелени калкани” се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИК 2009 – 2014: www.ngogrants.bg 
 

*** Програма ***

 
14:00 – 16:30 – Откриване на Форума и въвеждане в темата. Представяне на партньорите на „Зелени калкани”: Норвежки институт за изследване на дивата природа, Сдружение за дива природа „Балкани”, Българско дружество за защита на птиците, графити екипът 140ideas (yeto, teleto, JRMN) & Glow
16:30 – 16:45 – Пауза
16:45 – 18:15 – Open space на тема: Изкуството, екологията и образованието – взаимодействие за въздействие
18:15 – 18:30 – Пауза
18:30 – 19:00 – Представяне на резултатите от проекта от фондация „За Оборище“
19:00 – 19:30 – Премиера на късометражния филм „Зелени калкани“, посветен на реализацията на проекта
19:30 – Зелено неформално пространство за срещи на по чаша вино
 

*** Участници ***

Фондация „За Оборище“ е създадена през 2009 г. в София, за да работи за подобряване на качеството на живот на гражданите чрез развитие на здравеопазването, образованието, науката, културата, насърчаване на физическата култура.

140ideas (yeto, teleto, JRMN) & Glow е екип от четирима графити артисти, които от 2008 г. посвещават рисуването си върху сгради или други големи обекти за популяризирането на екологични теми. 

Норвежкият институт за изследване на природата (NINA), е водеща неправителствена организация в Норвегия, която се занимава с екологични изследвания, засягащи генетиката, населението, видовете, екосистемите и нивото на ландшафта в земни, сладководни и крайбрежно-морски среди. 

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) работи за опазване на дивите птици, важните за тях места и местообитания. Защитава биоразнообразието, а с това и устойчивото ползване на природните ресурси.

Сдружение за дива природа „Балкани“ работи за oпазване и изследване на приоритетни територии, oпазване и мониторинг на видове. Наред с това сдружението подпомага местни общности при решаване на конкретни екологични проблеми. 

Inercia Digital S.L. е създадена през 2012 г. и оттогава предлага на своите клиенти различни видове курсове в областта на електронния бизнес, уеб-предприемачеството и онлайн ученето.