Как да позная, че съм в България

11.01.2014

На 11 януари 2014 г. се състоя третата среща от културния календар на проекта „Културна ‘адеквация“, насочен към бежанци и търсещи закрила лица. Тя бе посветена на културните кодове и предложи възможни отговори на въпроса „Как да позная, че съм в България?“.

Разговорът по време на четиричасовата среща започна с любопитни примери за традиции, празници и история по тези земи и премина в теми от ежедневието, свързани с начина на обличане, представата за време, работни отношения и нощен живот.

Динамиката на срещата бе повишена в голяма степен заради темата за семейните отношения, която Сабрина Трад, един от специалните гости на събитието, представи. Тя стана повод участниците да разкажат и лични истории, свързани с техните близки хора.

 

Също толкова важен за участниците бе заключителният модул, в който бе поставен въпросът за „неонациските“ акции от последните месеци, насочени именно към бежанци и търсещи закрила лица. С прецизния коментар по тази тема, се захвана Руслан Трад, който постави акцент върху страха от непознатото, който е в основата на броженията в по-малките населени места в страната и не пропусна да отбележи колко важно е всеки станал обект на заплаха да сигнализира за това на съответните места.

В края на деня групата се премести в Камерна зала на Народен театър „Иван Вазов“ за постановката на Явор Гърдев „Нощна пеперуда“. Въпреки продължителността и езиковата бариера това преживяване прикова вниманието на участниците от първата до последната минута.

 

Някои кадри от деня можете да видите на фейсбук профила на Културна фондация А25.

 

Подробности от изминалия ден можете да прочетете скоро и на блога на проекта: www.ref-life.bg

 

Благодарим на Български Червен кръст за гостоприемството, както и на специалните ни гости – Сабрина Трад и Руслан Трад.