Mission

A25 Cultural Foundation is a non-governmental organization created in 2011. It strives to initiate, support and take part in cultural and social events which present various viewpoints with respect and interest, promote intelligent and meaningful dialogue, and discover what is fresh and current behind clichés and stereotypes. The tasks A25 has set for itself are concerned with supporting a more personal and creative approach to global processes in contemporary culture; the discovery and promotion of natural creative links between the different arts and different cultures. We are also interested in helping young artists foster a clearer and more stable civil presence in contemporary life.

Our organization sees possibilities for achieving these goals through joint initiatives with countries in Europe and with the United States, as well as in cooperation with our “neighbors.” The latter include both Bulgaria’s geographic neighbors, but also the Arab world – our closest “other,” which is unknown to us, or more precisely, known today primarily through stereotypes.

Екип

Създадохме Културна фондация А25 в стремежа си към по-голяма свобода да избираме начина, по който работим, хората и организациите, с които го правим и най-вече идеите, които са ни ценни. Но също така и поради нуждата да поемем по-голяма отговорност към всички тези неща, в които вярваме.

Pavlina Doublekova
Kremena Hristova

По-голямата част от професионалния си опит натрупахме в неправителствения сектор в последните години. Това време ни дава увереността, че днес можем да задаваме необичайни въпроси и да търсим техните отговори отвъд клишета. С А25 ще правим именно това.

И тъй като не вярваме в съществуването на единствена, абсолютната истина, затова избрахме кръстопът с равнозначни изходи, като символ на многообразието от гледни точки, изкуства и значения в съвремието. Още повече, това е и нашето лично кръстовище, където се пресичат собствените ни интереси.

Щастливи сме, че за кратко време привлякохме към идеята на А25 любопитни, знаещи и можещи хора, с които заедно да вършим работата си добре.

Настоятелството

Anastas Punev-trustee
Anastas Punev

„Признавам си известна доза притеснение по отношение на факта, че моите усилия трябва да стигат до по-широк кръг хора и че активното гражданско участие под всякаква форма е въпрос на дълг. Освен това никой няма да вярва на красивите ти приказки, ако не си сътворил нещо някак. А25 е едно многообещаващо нещо и някак.

Приех да участвам в А25, тъй като вярвам, че качественото изкуство може и трябва да бъде промотирано. Противно на настроенията наоколо, смятам че хубавите неща неминуемо имат свой комерсиален оттенък, който не само не е срамен, а ги прави много по-същински. Ако обаче има един фактор, който пречи това да си проличи, то е, че нищо не разцъфва в самота. В настоящия момент повече от всякога трябва да сме заедно и повече от всякога успехът на една идея е свързан с нейното подкрепяне и правилно позициониране. Позитивното отношение иска малко и дава учудващо много.”

Anastas Punev, PhD

Kristin Razsolkova-profile-picture
Kristin Razsolkova

„Когато получава Йерусалимската литературна награда през 2009, Харуки Мураками казва: „Избирайки между една висока, солидна стена и яйцето, което се счупва върху нея, аз винаги ще стоя на страната на яйцето.”Той използва метафората, за да говори за Системата и за това, че “всеки от нас е уникална, незаменима душа, обградена от чуплива черупка”. Това ме вълнува и си представям, че дори и една съвсем млада организация може да стои на страната на “чупливото” и творческото, да се грижи за него, да го развива и да го показва.Може би А25 ще успее и дори ще бъде много добра в това. Още не знам, но искам да участвам на страната на яйцето.Разбира се остава и въпросът с какво мога да допринеса. Образованието ми е художествено, а към тази основа се добавя опитът ми с големи международни организации, за които съм работила, опитвайки се да използвам възможностите им за активно действие в изкуствата, образованието и културата. Работила съм и в по-малък мащаб, следвала съм собствени идеи и импулси и напоследък тази посока ми се струва най-интересна.”

Kristin Razsolkova

Vassil Vidinsky-profile-picture
Vassil Vidinsky

“Струва ми се, че една от най-важните и трудни теми в областта на изкуството е тази за неговата автономност. От една страна, изкуството изглежда изключително свободно: то е независим творчески акт, много често бива провокативно, дръзко или смело, понякога дори е жертвоготовно, в разрез със своето време и затова трагическо. От друга страна, изкуството е винаги в някаква културна ситуация, то се създава и възприема от конкретни хора с техните лични оценки, предпочитания, предразсъдъци, с техните дълбоки социални ценности. Затова изкуството никога не напуска обществото и не е напълно автономно. Но то не може да се потопи напълно в културната среда (защото би се превърнало в индустрия, в шаблон) и запазва идеала си за автономност. Именно на този противоречив кръстопът се случват най-интересните събития, там се поражда най-сложното разнообразие. На този кръстопът стои А25 – в това има и грижа, и отговорност.”

Assoc. Prof. Vassil Vidinsky